Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK


Kaksi aikuista albiinotiikeriä.
 

Achatina achatina, tiikerikotilo

Taustat
Tiikerikotilo on kotoisin Länsi-Afrikasta. Se on yksi suurimmista maakotilolajeista.

Ulkonäkö ja elinikä
Kotilon kuori on väriltään oranssi tai keltainen mustilla raidoilla. Kuori on pyöreähkö ja se kasvaa hitaasti. Kuori voi kasvaa jopa 30 cm pituiseksi, mutta terraario-oloissa tämä on lähes mahdotonta. Yleensä tiikerikotilo jää kuitenkin 13-18 cm kokoon. Jalanväri on harmahtavan tummanruskea tai harmaa, jonka "hännässä" on V-kuvio.
Tiikerikotilo elää yleensä n. 5-7 vuotiaaksi, mutta kymmenen vuoden ikäkin on mahdollinen.

Olosuhdevaatimukset
Ihanteellinen lämpö on kotilolle 26-30 astetta, ihannekosteus taas 80-95%.

Terraario
Tiikerikotilon tilavaatimus on kaksipiippuinen juttu. Laji on iso, mutta laiska liikkuja. Aikuisena tikru ei kiipeile juuri yhtään, joten ratkaisevaa on pohjapinta-ala. Suosittelisin yhdelle keskikokoiselle (max. 15 cm) vähintään esim. 60x35 cm pohjaa, kahdelle keskikokoiselle taas väh. 70x40 cm. Tilat kuulostavat pieniltä, mutta itselläni on kaksi tikrua 100x50 cm terraariossa, ja ne eivät käytä siitä kuin suunnilleen puolta. Suositukset kuitenkin vain suuntaa antavia!
Kotilo tykkää kaivella, joten turvetta on hyvä olla paksu kerros, jopa 10-20 senttiä.

Ruokinta
Tiikerikotilot ovat sekasyöjiä (eli pääravintoa kasvikset). Ne syövät usein moninkertaisen määrän muihin lajeihin verrattuna.

Lisääntyminen
Tiikerikotilo tulee sukukypsäksi usein vasta noin kaksivuotiaana - joskus siihen voi mennä jopa kolme vuotta. Munat ovat hieman kellertäviä, soikeita ja kooltaan n. 9 mm kokoisia. Niitä tulee kerralla yleensä 30-300. Munat haudotaan normaaleissa ja vakaissa oloissa. Kuoriutumiseen menee yleensä kymmenestä päivästä kuukauteen.

Hankinta
Tiikerikotiloita löytyy Suomesta jo mukava määrä, joskaan niitä ei hirvittävästi ole myynnissä. Hintaa myytävillä tiikerikotiloilla on yleensä 10-20 euroa.
N
uoria tiikerikotiloita.

 


 

©2019 Desire's kotilot - suntuubi.com